Пълнозърнестите храни намаляват риска от развитието на сърдечни заболявания

16-03-2023

Консумацията на пълнозърнести храни намалява рисковите фактори за развитието на сърдечни заболявания, сочи американско проучване. Увеличаването на тези продукти в дневното меню намалява кръвното налягане и нивата на захарта и води до по-малка обиколка на талията в по-дългосрочен план.

Експерти по храненето от университета Тъфтс в Бостън правят сравнение на ползите от консумацията на пълнозърнести храни и такива, които съдържат силно рафинирани зърна.

В изследването участват 3121 доброволци на възраст над 18 години. Измерени са обиколката на талията, кръвното налягане и концентрацията на липопротеини с висока плътност, триглицериди и глюкоза на гладно.

Изследователите установяват, че по-голямата консумация на пълнозърнести храни е свързана с по-малки увеличения на обиколката на талията, на концентрацията на глюкоза на гладно и систолично кръвно налягане за период от четири години.

При жените се наблюдава по-силно изразен ефект, отколкото при мъжете, сочи изследването.

На тази база учените правят заключението, че редовната консумация на пълнозърнести продукти допринася за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания, пише БТА.

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net