Хормонът на глада влияе на паметта

19-10-2020

Специалисти от САЩ са установили, че хормонът на глада може да повлияе на паметта, съобщи 'ScienceDaily'.

Освен че отговаря за глада, хормонът грелин съобщава на тялото кога да 'презареди' и също така помага за регулиране на метаболизма.

Авторите на настоящото изследване от университета на Южна Калифорния са провели експеримент, резултатите от който разкриват пряка връзка между мозъка и червата. За целите му са използвани лабораторни мишки.

Специалистите са изследвали въздействието на хормона грелин върху когнитивните способности на гризачите.

5 причини да не заспиваме ядосани

Когато са нарушили способността на грелина да комуникира с блуждаещия нерв и съответно да влияе на нервната система, която предава сигнали от мозъка към стомашно-чревния тракт, учените са установили, че животните се хранят по-често. Оказало се, че те забравят, че са яли, поради което започват отново да търсят храна.

Само две минути спорт дневно подобряват паметта

В резултат на това е наблюдаван дисбаланс в нивата на кръвната захар и затлъстяването, пише БТА. Интересното е, че гризачите са си спомняли откъде идва храната, но епизодите със самото хранене са се изтрили от паметта им.

5 причини за появата на постоянен глад

Учените се надяват, че откритието им ще доведе до разработването на нови методи за лечение на диабет, наднормено тегло, епилепсия, болест на Алцхаймер и други.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net