5 причини да не заспиваме ядосани

20-09-2020

Да си занесете гнева в леглото е едно от най-лошите и вредни неща, които можем да си причиним. Още по-лошо става, когато започнем да мислим за негативните случки от деня преди сън и да превърнем дребните притеснения и конфликти в Шекспирова драма.

Сигурни сме, че има още много, но ви представяме 5 причини, поради които не е добре да си лягате ядосани.

Влошава качеството на съня
Стресът и лошите чувства предизвикват нервно напрежение, което прави заспиването почти невъзможно, а, ако все пак успеете да заспите, сънят ви е неспокоен и се будите често.

В кои случаи безсънието може да бъде полезно

А е доказано, че прекъсванията на съня причиняват още повече негативни емоции и гняв. Човек попада в един омагьосан кръг и не може да си почине с дни.

Гневът е вреден за здравето
Множество проучвания са доказали, че сънят играе ключова роля за здравето на човека. По принцип времето за спане е онзи период, в който съзнанието ни се изчиства, отпочива тялото и умът ни, емоциите се стабилизират. Но когато гневът се намеси в този процес, той застрашава неговото осъществяване. Гневът стимулира производството на хормони на стрес и ставаме все по-раздразнителни. Това, от своя страна, може да доведе до безсъние, кошмари и в най-лошия случай до депресия.

Дори и да заспим, може да не се освободим от негативните емоции
Учени са установили, че след като заспим ядосани, това не ни позволява да се освободим от негативните усещания, а напротив - засилва ги. Когато спим, мозъкът ни обработва новата информация и я разпределя между краткосрочната и дългосрочната ни памет. И по време на сън гневът придобива още по-дългосрочен ефект.

Недоспиването увеличава риска от психични проблеми за децата

Лошите преживявания намалят силата си, когато останем будни след като са се случили. Ако заспим веднага след такива събития, после става много по-трудно да се преборим с последствията от тях.

Гневът убива искреността и връзката между партньорите
Обикновено, вечерта, когато си лягаме, е време за интимност и приятни моменти с партньора. Ако си лягаме гневни след скандал с него или нея обаче, връзката между двамата се разрушава. Когато това се случва почти всяка вечер или много често, това е знак, че нещата връзката ни е сериозно застрашена.

Това е много лошо послание към човека до нас
Ако по средата на спора с партньора си, просто се обърнете гневно на другата страна и сграбчите завивката, то изпращате посланието на човека до вас, че за вас е много по-важно да се окажете прави в спора, отколкото да запазите връзката си с този човек.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net