5 причини за появата на постоянен глад

09-09-2020

Постоянният глад невинаги означава, че сте просто лакоми. Той може да е следствие от редица състояния в организма, за които не подозирате, че имат връзка с глада. Какво може да причинява постоянен глад?

Депресия 

Депресията може да е един от причинителите на постоянен глад. Храненето е механизъм, с който организмът се опитва да се справи с депресията. Чрез храната можем да си набавим хранителни вещества, които участват в синтеза на серотонин, който подобрява настроението. Едно от тези вещества е триптофанът. Тялото ни „знае“ това и се опитва да ни накара да ядем непрекъснато, за да си набавим тези вещества, които ще му помогнат да се справи с депресията. 

Стрес

Стресът причинява редица здравословни и емоционални проблеми. Хормоните на стреса, един от които е кортизол, предизвикват и постоянен глад. Високите нива на кортизол убеждават тялото, че се нуждае от още калории без това реално да е така, като по този начин преяждате и напълнявате. Кортизолът непрекъснато заблуждава мозъка ви, че не сте сити. 

Повишена функция на щитовидната жлеза 

Хипертиреоидизмът е заболяване на щитовидната жлеза, което ускорява метаболизма. Често страдащите от него губят тегло, течности, нервни са, изпотяват се обилно. Ускорената обмяна на веществата кара хората с повишена функция на щитовидната жлеза да изпитват постоянен глад, който трудно се засища.

Затлъстяване 

Преяждането води до наднормено тегло. Когато мастната тъкан стане твърде много в тялото, тя започва да действа като допълнителен ендокринен орган, освобождаващ хормони. Тези хормони се намесват в обмяната на веществата, като заблуждават мозъка, че сте гладни. След хранене хормоните на глада остават високи, а тези, които отговарят за усещането за ситост са с ниски норми. Този дисбаланс вкарва страдащите от наднормено тегло в омагьосан кръг на непрекъснат глад.

Диабет 

Диабет тип 1 и 2 се намесват в усвояването на глюкозата в кръвта. Нивата на кръвната захар влияе върху усещането за глад, както и нивата на инсулина. Когато са високи, усещате глад, който ви кара да преяждате.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net