Безсънието уврежда човешкия мозък

03-01-2014

Добрият нощен сън е изключително важен за здравето на организма като цяло, но предопределя и нормалното функциониране на мозъка.

Липсата на сън не позволява на мозъка да се изчисти от токсините и това води до увреждането му, а най вероятно и до загуба на мозъчна тъкан. Безсънието повишава и рискът от Паркинсон, Алцхаймер и множествена склероза, са тревожните резултати от последното научно изследване.

Учените от университета Упсала в Швеция установили, че помените в мозъка само от една безсънна нощ са подобни на тези след удар в главата. При всички изследвани здрави мъже било открито повишаване на химическите вещества, които показват увреждане на мозъка.

Проф. Кристиан Бенедикт, обяснява, че химическите вещества NSE и S-100B са биопоказатели за мозъчно увреждане като сътресение.

„Установихме, че тяхното равнище се увеличава в кръвта на участниците в групата, прекарала една безсънна нощ. Повишението не е до степента, която биха достигнали след нараняване на главата например, но все пак е значително”, казва членът на изследователския екип.

„По време на сън мозъкът се изчиства от токсични вещества, а NSE и S-100B се увеличават като реакция на тези вещества”, допълва той. Според него откритието потвърждава предишни изследвания, според които мозъкът използва съня, за да се изчиства. Проф. Бенедикт казва, че изследването му подкрепя и предишни проучвания, които свързаха липсата на сън с повишен риск от Алцхаймер, Паркинскон и множествена склероза, съобщава БГНЕС.

Увеличаването на химическите вещества в кръвта след липса на сън може би означава, че недостатъчният сън води до загуба на мозъчна тъкан, обяснява изследователят. „В заключение, нашето откритие показва, че добрият нощен сън е много важен за поддържането на мозъчното здраве”, изтъква проф. Бенедикт.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net