Лошите храни, които са полезни

05-07-2013

Има определeни групи храни, които в продължение на десетилетия са смятани за вредни. Така са ни учили и нас - яйцата повишават холестерола, от алкохола се пълнее, картофите съдържат множество въглехидрати и т.н. Истината е, че имаме нужда от всички тези съставки и не бива да се лишаваме от тях.

Експертите са категорични, че някои основни групи храни не са толкова вредни, колкото се смята, съобщи БГНЕС. Много от храните, които избягваме в ежедневието и набедени за 'лоши', са полезни за здравето ни.

Глутенът и пшеницата са на първо място в този списък. Те са заклети врагове на всяка диета, но са от жизненоважно значение за намаляване на риска от диабет, сърдечни заболявания, рак и затлъстяване.

Соевите зърна не са опасни за хората, а по-скоро са полезни.

Яйцата също не заслужават лошата си репутация, която имат, заради високите си нива на холестерол. Въпреки това редица изследвания не успяха да докажат връзката им със сърдечните болести.

Картофите - за тях се предполага, че повишават нивото на кръвната захар и водят до затлъстяване. Изследване на Харвардския университет потвърди, че варените картофи са източник на калий, витамин С и фибри.

Много от мъжете и жените се страхуват да пият алкохол, но разумните количества намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Неприязънта към плодовете, заради високото им съдържание на въглехидрати също не е основателна. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net