5 негативни ефекта от храненето по веднъж на ден

28-06-2023

Храненето само по веднъж на ден е доста рестриктивен режим, който си има привърженици, както сред популярните личности, така и сред диетолозите. Той действително може да допринесе за свалянето на излишни килограми, но има няколко съществени недостатъка, които е добре да имаме предвид.

Може да ни накара да преяждаме
Когато се храним само по веднъж на ден, подготвяме тялото си за лишения. И когато дойде моментът да ядем, обикновено имаме нужда от бърза енергия и вече сме изгладнели толкова много, че можем да погълнем неразумно голямо количество храна. И тъй като тялото ни трудно обработва много наведнъж, това е едно от най-лошите неща, които можем да направим, когато целим да отслабнем.


Може да забави метаболизма
Това, което се случва, когато издържаме дълги периоди без храна, е, че метаболизмът се забавя, за да съхрани енергията ни. А без добре функциониращ метаболизъм, свалянето на килограми става по-трудно.

Тялото ни ще премине в 'режим на гладуване'

При забавянето на метаболизма, което е следствие от ограниченото до веднъж на ден хранене, тялото ни започва да преминава през процес на метаболитна адаптация. Така се стига до 'режим на гладуване', в който вместо да използва това, от което се нуждае, когато ядем и да се отърве от излишното, тялото ни ще съхранява това, което приемаме като мазнина, за да си гарантира, че има гориво, което може да използва, в часовете, в които не се храним.

Тялото ни ще започне да се 'изключва'
Освен забавянето на метаболизма и засиленото чувство за глад, тялото ни може да прояви и други странични ефекти, когато не му набавяме необходимите хранителни вещества. Сред тези негативни ефекти са спадане на кръвната захар и усещане за изтощение и треперене, дефицит на хранителни вещества, сърдечни проблеми, косопад, непоносимост към студ и други, пише 

Тялото ни няма да разполага с достатъчно хранителни вещества
Когато се храним само по веднъж на ден, е по-вероятно да ядем по-висококалорични храни с ниско съдържание на хранителни вещества, каквито са тестените изделия например. Така се получава, когато заради гладуването глюкозата ни е спаднала толкова, че ни се прияждат въглехидрати.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net