Боб мунг за здраво и красиво тяло

04-06-2024

Бобовите култури са отлична храна, ако сега, в началото на лятото, обмисляте как да покажете по-красиво тяло на плажа.

Чията, детелината, граха, боба, лещата, нахута, рожкова, соята и фъстъците са основни за трапезата ни през всеки сезон, както и са традиционни за почти всяка кухня в света, но сред тях определено се откроява бобът Мунг – суперхрана, типична за източните страни. Името му произхожда от думата “mudga”, която от санскрит се превежда като “разпръснати лъчи” – защото и цивилизациите от времето на 3500 г. – 600 г. пр. Хр. са смятали, че всяко зрънце е безценно заради ползите му.

Боб Мунг е култивиран още преди 3500 г., и е един от най-добрите източници на растителен протеин.

Този вид боб има леко сладникав вкус, лесно се сварява, и е изключително наситен с хранителни и лечебни свойства. Консумацията му може да намали риска от развитие на хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, да намали холестерола и кръвното налягане, а също така има и противовъзпалителни свойства, има силен антиоксидантен ефект, противогъбична и антимикробна активност (особено срещу бактерията Helicobacter pylori, която предизвиква стомашни язви и гастрити).

В 100 грама сварен боб мунг се съдържат безпрецедентните 7,02 гр. протеин, 19,15 гр. въглехидрати, включително 2 гр. захари, 7,60 гр. диетични фибри. Бобът е добър източник на витамини от група В: на B-9, известен като „фолиева киселина“, на калий, мед, тиамин (витамин B1), пантотенова киселина (витамин B5), магнезий, фосфор, цинк, желязо и манган. Умерени количества от боба осигуряват част от дневната доза от селен, калций, холин и витамин К. 

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net