5 храни, които помагат срещу коремните мазнини

06-03-2024

Фактът, че много изследвания и нутриционисти се занимават с коремните мазнини, е доказателство, че това не е измислен проблем и не е само въпрос на суета.

Натрупването на мазнини в коремната област е предпоставка за увеличаване на рисковете за здравето като цяло и по-точно за диабет тип 2, високо кръвно налягане, дори намалена когнитивна способност с напредването на възрастта.

Важно е да се отбележи, че подкожните мазнини в коремната област са рискови дори и за хората, които не са пълни като цяло и не страдат от наднормено тегло.

Хроничният стрес и недобрият сън са част от причините, които водят до трупане на такива мазнини. По принцип за борба с това състояние диетолозите препоръчват хранене с повече плодове и зеленчуци, зърнени храни, ядки и риба и консумиране на мазнини от източници като авокадо и зехтин, вместо от животински мазнини, също така по-малка консумация на червено месо и алкохол.

Има и няколко, поне пет храни, които попадат точно в целта, когато става дума за борба с мазнините в коремната област.

Авокадо
То е богато на добри мазнини и наскоро проведено проучване доказва, че има огромна заслуга в борбата с коремните мазнини.
Препоръчително е да консумирате не повече от половин авокадо на ден, което можете да приготвите и във вид на смути, да го добавите към салатата си, към супата си и т.н.

Ядки
Те осигуряват здравословни мазнини, протеини, антиоксиданти, богата палитра от витамини и минерали. Най-предпочитани са бадемите, бразилският орех, макадамия, лешници (които помагат за намаляване на кръвното налягане).
Стига да не сте алергични към ядките, можете да разчитате на тях за здравословното си меню, като те също могат да бъдат добавяни към смутита и салати или да ги консумирате цели и най-добре сурови.

Леща
Лещата е една от най-подценяваните супер храни на планетата. Тя е богата на полезни хранителни вещества, достъпна, богата на протеини, минерали и антиоксиданти
Ако заместите при някои хранения местото с леща като източник на протеин, по-лесно ще се справите с елиминирането на коремните мазнини.

Пълнозърнести храни

Най-добрите варианти са да заложите на овесените ядки за закуска, киноа към салатата на обяд, кафяв или див ориз за вечеря. Все пак избягвайте храни като паста, бял хляб, бял ориз - те увеличават подкожните мазнини в областта на корема.

Сьомга
Витамин Д, който се съдържа в нея, има връзка с подсилването на имунитета, здравината на костите и менталното здраве.
Ако не обичате риба, то заложете на храни, които са богати на витамин Д или го приемайте като добавка всеки ден.

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net