Как кончината кралица Елизабет II променят титлите на нейните наследници

09-09-2022

Смъртта на кралица Елизабет Втора направи сина й крал на Обединеното кралство, но също така смени и титлите на част от главните членове на фамилията Уиндзор. 

Новите титли

Още в първите часове след кончината на Нейно Величество, принц Уилям и Кейт Мидълтън смениха имената си в социалните си мрежи. До момента те бяха херцози на Кеймбридж, но сега към тази титла добавят и херцог и херцогиня на Корнуол. Като пряк наследник на британския трон, Уилям наследява тази титла от баща си. И така Кейт и съпругът й вече са херцози на Кеймбридж и Корнуол. 

Само до преди ден това име носеха Чарлз III и кралицата-консорт Камила. За разлика от покойната принцеса Даяна която беше широко известна като принцесата на Уелс, Камила строго се придържаше към титлата си на херцогиня. 

Принц Уилям наследява от баща си и още една титла - принц на Уелс, която традиционно се дава на наследника на трона. Това обаче вероятно ще се случи на по-късен етап или след церемонията по коронацията на новия крал. Самият Чарлз носеше титлата принц на Уелс от 1958 година, когато тя му бе дадена от Елизабет II.

Арчи и Лилибет принц и принцеса?

И още една значителна промяна. Като внуци на действащия крал, децата на Меган и Хари най-сетне ще могат да се титуловат принц Арчи и принцеса Лилибет. 

Херцозите на Съсекс многократно са споделяли недоволството си, че наследниците им не са получили кралски титли. Меган дори обяви, че е била шокирана, когато е научила, че Арчи няма да има охрана, защото няма титла и дори предположи, че решението е взето поради неговата смесена раса. Не е изключено обаче кралят да реши да лиши от титлите двете си внучета, които живеят с родителите си зад Океана. Меган Макръл и принцът се оттеглиха по собствено желание от ролята си на активни членове на кралската фамилия. 

След смъртта на кралицата, принц Хари става пети в линията по онаследяване на трона. Арчи и Лилибет се нареждат съответно на шесто и седмо място.

С указ на крал Джордж Пети от 1917 г. титлите принц и принцеса са ограничени до децата на монарха, децата на синовете на монарха и 'най-големият жив син на най-големия син на принца на Уелс', който в наши дни е принц Джордж, синът на принц Уилям. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net