Почина Кралица Елизабет II

08-09-2022

След влошено здравословно състояние кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст, съобщиха от двореца с изявление. 

„Кралицата почина спокойно в Балморал този следобед“, обяви Бъкингамският дворец в официално изявление. „Кралят и кралицата консорт ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре“.

По-рано днес от Двореца публикуваха изявление, с което съобщиха за притеснения относно здравословното състояние на Елизабет. Малко по-късно нейните деца и внуци пътуваха за Шотландия, за да бъдат край нея.

Новината за смъртта на кралица Елизабет идва с още един исторически момент: тя веднага е наследена от най-големия си син, 73-годишният принц Чарлз, който сега ще бъде монарх.

Първородният син на Чарлз, 40-годишният принц Уилям, сега е следващият в редицата за най-известния трон в света, следван от първородния му син, 9-годишният принц Джордж.

Кралица Елизабет беше видяна за последно на снимки във вторник, където назначи лидера на Консервативната партия Лиз Тръс за нов министър-председател на Обединеното кралство в Балморал. 

Кралица Елизабет Втора е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън.

През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън.

Двамата имат четири деца Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Кралица Елизабет е коронована на 2 юни 1953 г.

Елизабет Втора беше кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия).

Тя беше глава на Британската общност, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман. За близо 70-те години, през които беше на трона, в Съединените щати се сменят 14 президенти, а във Ватикана – шестима папи. За това време Елизабет Втора прави над 260 визити в повече от 100 държави.

Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“.

Елизабет се качва на трона на 25-годишна възраст, след смъртта на баща си, крал Джордж. Майка ѝ – кралица Елизабет Боуз-Лайън, живее до 101 години и се появява на публични места почти до смъртта си.

Макар да успява да опази личния си живот от медиите, нейните деца и внуци се превръщат в най-обсъжданите фигури.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net