И кучетата могат да бъдат хиперактивни

18-10-2021

Поведение, наподобяващо хиперактивност и липса на концентрация при хората, е установено и при кучета по време на мащабно проучване във Финландия, съобщи 'Сайънс дейли'.

Изследването е на експерти от университета на Хелзинки, а в него са участвали повече от 11 хиляди животни.

Направен е подробен анализ на поведението на кучетата чрез методи, прилагани и при хора със синдром на дефицит на внимание и хиперактивност. Целта е да се установят факторите на околната среда, които са в основата на необичайното държанието при животните и потенциална връзка с други поведенчески черти.

'Установихме, че хиперактивността, импулсивността и липсата на концентрация са по-чести при млади кучета от мъжки пол. Подобни наблюдения, свързани с възрастта и пола, са направени и при хората,' казва доктор Йени Пурунен, която е част от научния екип.

Кучетата, които прекарват повече време сами у дома, са по-хиперактивни и импулсивни от тези, които остават без стопаните си по-кратко. 'Като социални животни кучетата могат да бъдат разочаровани и стресирани, когато са сами, а това може да се доведе до необичайно поведение,' е мнението на докторанта Сини Сулкама.

Установено е също, че поведението се влияе и от различните породи.

'Хиперактивността и импулсивността от една страна и добрата концентрация от друга са често срещани при породи, използвани за изпълнение на различни задачи като немска овчарка и бордър коли. По-спокойните породи пък са предпочитани за домашни любимци като чихуахуа, дългокосместо коли и пудел. Способността за концентрация при тях не се счита за толкова важна черта и затова липсата на внимание може да бъде по-често срещана сред тези породи,' казва професор Ханес Лохи от университета на Хелзинки и ръководител на изследването.

Според него констатациите от проучването ще помогнат за по-доброто разбиране на поведението на кучетата и оказването на квалифицирана помощ, когато е необходима. 

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net