Откриват изложба на куклата Барби в Лондон

02-07-2024

Музеят на дизайна в Лондон посвещава изложба на Барби, с повече от 180 кукли, от които една дори е прекарала борда на Международната космическа станция (МКС) шест месеца през 2022 г., съобщи АФП.

Година след феноменалния успех на филма на Грета Гъруиг с актрисата Марго Роби изложбата ще покаже от петък, 5 юли, еволюцията на 'най-известната кукла в света' от създаването й преди 65 години. Тя започва с първия модел - Барби No 1 от 1959 г. Компанията 'Мател', която произвежда куклите оттогава досега, е партньор на инициативата. 

В изложбата е и сърфистката Барби, много популярна през 70-те години на миналия век, и най-продаваната в колекцията - Барби с дълги коси от 1992 г. От нея по света са купени повече от 10 милиона броя. Включени са също първите чернокожи Барби, испанките и азиатките, първата със синдром на Даун, както и тази в инвалидна количка.

Организаторите са особено горди с единствената Барби, летяла в космоса. Тя е изработена по подобие на италианката Саманта Кристофорети, първата европейка, поела командването на МКС. Астронавтката я взе със себе си за шестмесечния си престой през 2022 г. 

За директора на музея Тим Марлоу 'дизайнът е в сърцето на историята на Барби от създаването й'. Посетителите могат да видят 'влиянието на дизайнери и архитекти - от Флорънс Нол до Франк Гери - върху вселената на Барби'. 

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net