Учени: Животните също могат да се смеят

10-05-2021

Учени от САЩ са изследвали феномена на смеха в животинския свят и са стигнали до интересното заключение, че много живи същества могат да се смеят по сходен с хората начин, пише сп. 'Байоакустикс'.

Дълго време авторите на настоящото изследване от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са анализирали резултатите от други научни трудове. Изследователите са търсили препратки към вокални сигнали, които животните издават по време на игра и могат да бъдат окачествени като смях.

Оказало се, че същински смях се открива при над 60 вида животни. Издавайки радостни звуци животните, подобно на хората, показват чрез поведението си, че могат да се забавляват.

Сред представителите на животинското царство, способни да се смеят, са крави, кучета, лисици, мангусти, тюлени и дори някои птици. Според учените, смехът е човешката версия на еволюционно стар звуков сигнал, който е общ за много животни по време на игра.

Авторите смятат, че проучването им хвърля светлина върху формата и функцията на човешкия смях и помага да се разбере по-добре еволюцията на социалното поведение при хората. 
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2022 Tvoia.Net