Едит Пиаф - една легенда на сто!

19-12-2015


На 19-ти декември се навършват 100 години от рождението на френската легенда Едит Пиаф.

Пиаф е считана за символ на Франция. Тя е майстор на баладата. Нейната музика е отражение на трагичния ѝ живот. Животът й е изпълнен с контрасти и драматични събития - световна слава, лични нещастия, малка и крехка фигура, но мощен и характерен глас.

Едит Джована Гасион в квартал Белвил, намиращ се в Парижкия 20-и арондисман. Според една от легендите е родена на тротоара на ул. „Белвил“ 72. Тя получава прозвището си „пиаф“ („врабче“), заради скромния си ръст и крехко тяло.

Майката на Едит е улична певица, а баща й постъпва в армията през 1916 г. Малката е оставена на грижите на баба си, която държи публичен дом в Нормандия. Там за малката Едит се грижат проститутки.

Пиаф става уличен артист от недоимък, но гласът й бързо поразява слушатели и дори кралете на естрадата, като Морис Шевалие, са поразени от таланта й. Първите си плочи тя записва преди Втората световна война, а в годините на окупацията на Франция пее пред военнопленници, помага на колеги от цеха срещу преследвания, участва в изработването на фалшиви документи.

В личния си живот тя не постига щастие. Още 19-годишна загубва двегодишната си дъщеря, която се разболява от менингит. През 47-годишния си живот тя преминава през опустошителни и трагични, споделени и несподелени любови, през бурен живот, две автомобилни катастрофи, срещи и загуби на любими хора, провалени бракове, през жестоката наркотична зависимост на морфина, но и през екзалтираните възгласи на почитателите в митичната парижка зала „Олимпия“.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net