Натуралната козметика също може да предизвика алергии

20-12-2022

Изследователи от Станфордския университет, САЩ, установиха, че над 94 процента от козметичните продукти, рекламирани като 'натурални', съдържат поне един известен алерген и следователно трябва да се използват внимателно от хора с чувствителна кожа, пише изданието за дерматология на Американската медицинска асоциация.

Шест начина за запазване на младостта и блясъка на лицето

Понякога при хора с кожни алергии контактът с алергена предизвиква зачервяване, обриви и сърбеж - симптоми на контактен дерматит, които могат да продължат със седмици. Тези хора често са склонни да се обръщат към т.нар. 'натурална' козметика. Настоящото изследване обаче показва, че тези продукти също крият рискове.

Авторите му са проучили повече от 1700 'натурални' продукта, пише БТА. Изследователите са установили, че в над 94 процента от тях е открит поне един известен контактен алерген: лимонен, евгенол, хексил цинамал. Те се срещат най-често в парфюмите.
Специалистите препоръчват на хората с чувствителна кожа да избират продукти с етикети 'без аромати' или 'хипоалергенни', а не обозначени като 'натурални'.

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2023 Tvoia.Net