Новогодишни емоции от цялото земно кълбо

31-12-2014

В нощта срещу Новата година всеки има ритуал за късмет. У нас е прието да се приготвя баница с късмети, а на първи януари да се сурвака.

Нова година обаче е един от най-тачените и най-старите празници на света, затова и обичаите са многобройни и интересни.

Във Великобритания, когато Биг Бен удари 12 часа в полунощ, всички започват да пеят известна шотландската песен. Англичани посрещат новата година у дома в семеен кръг, а на следващия ден всеки може да навести някого без покана, условието е да носи въглен. Гостът хвърля дара си в домашното огнище с пожелание огънят в този дом да гори дълги и предълго.

Шотландците са отишли по-далеч - те ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи.

В Испания в полунощ изяждат 12 зърна грозде за 12 щастливи месеца от предстоящата година.

В Италия на Нова година хората се отървават от старите неща. Точно в полунощ се отварят широко прозорците на къщите и от там хвърчат всевъзможни предмети.

В някои части на САЩ, на новогодишната трапеза се сервира боб, който е символ на късмета.

Китайската Нова година е базирана на лунния календар и се празнува между 1-ви и 19-и януари с пищни тържества, които продължават 10-15 дни.

В Дания пазят старите и повредени съдове през цялата година, за да може в новогодишната нощ да ги изхвърлят през вратата. Датчаните вярват, че колкото повече съдове счупят, толкова повече добри приятели ще имат.

На 1-ви януари в Гърция празнуват и денят на свети Василий, който влиза през комина, за да остави подаръци за децата. Също като дядо Коледа.

След дванадесетия удар руснаците отварят вратата на дома си, за да приветстват новата година.

В Белгия децата пишат писма на родителите си и в новогодишната нощ им ги четат на глас.

В Германия изсипват разтопено олово в студена вода, за да видят какви форми ще извае съдбата и какво ще им донесе идната година.

В Япония посрещат Нова година не в полунощ, а рано сутринта на 1 януари. Поздравяват се с чаша студена вода. След замиране на обичайните 108 камбанни звъна всеки бърза да се изкачи на високо, за да приветства слънцето.

Преди настъпването на Нова година кубинците пълнят с вода всички налични съдове в къщата - кофи, шишета, стомни, чаши. Докато часовникът отброява 12 удара, ядат по 12 гроздови зрънца, за да имат мир и щастие през всичките 12 месеца от годината. Точно в полунощ водата се излива от прозорците. Вярват, че така Новата година ще е ясна и чиста като водата.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net