Картофено пюре срещу махмурлук

30-04-2019

Пулсиращата глава, чувствителният стомах и сухотата в устата са обичайна гледка по празниците.

Не трябва да се тревожите само за болката обаче. Махмурлукът може да повлияе отрицателно и на шофирането, показва изследване на Университета в Западна Англия, според което шофьорите махмурлии допускат значително повече грешки, дори след като алкохолът е напуснал организма им.

Махмурлукът се появява по няколко причини.

Алкохолът е диуретик (предизвиква уриниране), причинява обезводняване, което води до симптоми като главоболие, сухота в устата, намалена концентрация и раздразнителност. В същото време нивата на кръвната захар спадат, защото тялото произвежда твърде много инсулин в отговор на голямото количество захар в алкохола. Това допринася за пулсиращата глава и пиянския глад. Алкохолът също раздразва стомаха и нарушава съня, причинявайки гадене и силна умора на следващия ден.

Разумно е да не пием на празен стомах, защото храната забавя скоростта, с която алкохолът навлиза в организма.

'Ако приемете мазнини преди пиенето на алкохол, след като попаднат в дванадесетопръстника мазнините забавят изпразването на стомаха и така питието няма да бъде освободено толкова лесно от стомаха. Това означава, че ще се напием по-бавно и вероятно ще имаме по-лек махмурлук. Някои култури пият зехтин преди да започнат да пият алкохол. Същото важи и за картофеното пюре: според някои, ако се хапнат две лъжици картофено пюре преди пиене, няма махмурлук', съветва д-р Ник Рийд. Тук важна е мазнината в маслото, което се поема заедно с картофите, за да не се напием много бързо.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net