Ирландците празнуват Деня на Свети Патрик

17-03-2024

Започват шумните тържества по повод деня на ирландската култура – Деня на Свети Патрик. Ирландците отбелязват подобаващо този ден, където и да се намират по света.

Честванията са много характерни, защото хората се обличат изцяло в зелено, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отдадат значимост на символа на празника - детелината.

Легендите разказват, че патронът на Ирландия, Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. На 16-годишна възраст той бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци.

По време на робството си момчето - с рождено име Мейуинм учил в манастир и станал епископ. Той осъзнал, че призванието му е да покръсти езичниците.

Патрик е назначен за втори епископ на Ирландия и започнал своите обиколки – създавал църкви и училища, проповядвал християнството и неговите ценности. Мисията му в Ирландия продължила 30 години. Свети Патрик умира на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Денят на Свети Патрик.

В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух.

В Ирландия датата се отбелязва масово с паради, благотворителни акции и с много бира, оцветена в зелено. Най-големите чествания на празника стават в Дъблин, където всяка година се събират стотици хиляди хора. В Чикаго реката с часове стои зелена, а Ню Йорк събира най-многочислени тълпи, отбелязващи заслугите на Св. Патрик в християнската история. В Южното полукълбо най-големи празненства има в Сидни, Австралия. Днес Свети Патрик се чества по целия свят.

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net