Днес е световният ден на ромите!

08-04-2024

На 8 април отбелязваме Световния ден на ромите.

Денят е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 година, който събира представители от 30 страни. Именно тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.

Приет е химнът на ромите, песента „Джелем, джелем” (Пътувал съм, пътувал съм). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Приет е и флаг. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция ром: образование, бедност, сегрегация.

У нас близо половин милион роми, тази нощ ще пият, пеят и танцуват - празник е!

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net