Фолклорен събор в Копривщица

07-08-2015

На зелените поляни около Копривщица беше открит 11-ия Национален събор на българското народно творчество. Тази година се над 18 000 участници да се качат на седемте сцени.

Хиляди хора от цялата страна се стекоха днес в местността „Войводенец”, където в рамките на трите дни се провежда събора. Събитието беше открито от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която тази година е патрон на форума.

Певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи ще изпълняват български фолклор. Ще бъдат представени и традиционни български занаяти от цялата страна. На улицата на занаятите ще бъдат показани и прочутите Чипровски килими, вписани през 2014 г. в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица води началото си от 1965 година. Сред инициаторите за провеждането му могат да се посочат Райна Кацарова–Кукудова, Петко Стайнов, Анна Каменова, Атанас Душков, Петко Теофилов. Идеята, която е заложена, е свързана с показване многообразието на българското фолклорно наследство в неговия автентичен вид.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net