Австрия спечели песенния конкурс Евровизия

11-05-2014

Австрийският певец Кончита Вурст спечели 59-ото издание на конкурса Евровизия. Противоречия изпълнител в женски одежди и брада, спечели с изпълнението на баладата “Rise Like a Phoenix”.

Конкурсът, който се състоя в датската столица Копенхаген, беше наблюдаван от около 180 млн. зрители в 45 държави, предадоха осведомителните агенции. На второ място останаха представителите на Холандия, а на трето шведската певица Сана Нилсен.

Истинското име на победителката Кончита Вурст е Том Нойвирт. Той обяви нетрадиционната си сексуална ориентация през 2006 година и влиза в ролята на Кончита. 26-годишния певец не се причислява нито към женския, нито към мъжкия пол, но най-често говори за себе си в женски род.

Решението на австрийската национална телевизия от септември 2013 г. да изпрати на Евровизия травестит предизвика противоречива реакция. Във фейсбук 31 000 австрийци се обявиха срещу това решение.

При представянето на песента-победител, Кончита Вурст излезе на сцената сама, облечена в женска рокля и високи токчета, с дълга черна коса и брада.

Това е първата победа на Австрия от 1966 година насам, както и едва втория път през последните десет години, в който влиза в челната десетка.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net