Кристо се отказа от проект като протест срещу Тръмп

26-01-2017

Кристо обяви, че се отказва от проекта си „Над реката“, който планираше да осъществи в щата Колорадо. Той направи това като протест срещу президента на САЩ Доналд Тръмп.

Българският творец предвиждаше да разстеле над участъци от река Арканзас полупрозрачна тъкан в района между градовете Канън сити и Салида.

Кристо и съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 г., бяха предложили проекта още през 1996 г. В съобщение в сайта на проекта „Над реката“ на Кристо се казва, че творецът не искал да чака повече, за да го осъществи. Той предпочитал да се откаже от него и да се посвети на друг проект в Абу Даби, наречен „Мастаба“.

Пред New York Times Кристо казва, че е взел решението като протест срещу новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той не иска да има вземане-даване с администрацията на Тръмп, пише БТА.

Одобрението на проекта се бави почти десетилетие. Срещу реализирането му се обявиха местните хора, както и природозащитници. Това доведе до дълга съдебна битка.

Планираше се инсталирането на платното да стане за две години, а инсталацията да може да се разгледа едва за две седмици от посетителите. Според опоненти на проекта той би могъл да нанесе вреда на дивата природа, на реката и на местното население.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net