Аниматорът Теодор Ушев получи номинация за Оскар

24-01-2017

Втори българин влиза в битката за най-престижните кино награди „Оскар“.

Теодор Ушев ще се бори в категория “Късометражен анимационен филм”, стана ясно след като обявиха номинациите в Лос Анджелис.

Лентата, която впечатли гилдията е „Сляпата Вайша”, чийто режисьор и сценарист е българина Теодор Ушев. Анимацията е по едноименния разказ на Георги Господинов.

Филмът му разказва за Вайша - тя не е като другите момичета, тя е обречена цял живот да е незряща за настоящето. С едното си око гледа в миналото, а с другото в бъдещето. Филмът е заснет чрез експерименталната технология Oculus Rift и се гледа с помощта на специални стереоскопични очила.

Ушев се дипломира в специалност “Графичен дизайн” в „Художествената академия”. Понастоящем живее в Канада и представя тамошния Национален филмов борд. От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света. Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди. През 2014 г. Канадският филмов институт издава книга, посветена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието “Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев”.

Друг българин със сигурност ще получи “Оскар”. Владимир Койлазов ще бъде награден за “Технологични постижения в киното” за софтуера за 3D визуализации V-Ray.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net