Холивудски сценаристи пишат филми за цар Калоян и цар Борис Трети

27-01-2016

Два исторически филма - за цар Калоян и за цар Борис Трети, ще бъдат заснети у нас от американската продуцентска компания „Милениум филмс“ до края на 2017 г. Режисьор на лентата за Калоян най-вероятно ще бъде световноизвестният Мел Гибсън, съобщи изпълнителният директор на „Ню Бояна филм“ Ярив Лърнър.

Филмът за Калоян Красивия, както го нарича Лърнър, показва история, която се случва някъде по времето на Четвъртия кръстоносен поход, и описва отношенията между царя и папа Инокентий Трети.

Лентата ще се съсредоточи върху коронясването на Калоян за крал от името на папата, което придава голям авторитет на българския владетел в цяла Европа. Византийският василевс Алексий III Ангел иска помощ от Калоян срещу кръстоносците, дошли до Цариград, и му предлага в замяна да го коронясат за цар. Калоян пише на папата за предложението, защото бърза да ускори преговорите за сключване на уния с Римската църква. В отговора си папата настоява България да се присъедини към лоното на Римокатолическата църква. Калоян му отговаря след три години, като иска царска (не кралска) корона и самостоятелна църква.

Предварителен сценарий за филма вече е пратен на асистента на Мел Гибсън, тъй като самият актьор е бил зает със снимки в Австралия. Предстои всеки момент продуцентската компания да се чуе лично с Гибсън.

Някъде около 16 февруари в киностудията очакват да пристигне и авторът, който ще пише окончателния сценарий за Калоян. Това е Голан Рамърс, писал сценария за “Мистър и мисис Смит”. По филма той ще работи с историци, сред които е и преподавател по история в Софийския университет, обясни Лърнър.

Сценаристът на лентата за цар Борис Трети също няма да е българин. Копродуцент в Дарина Павлова.

Една от причините и двата сценария да се пишат от чужденци е, че те трябва да са на английски, тъй като филмите са предназначени за международния пазар. Те и ще бъдат заснети на английски, като за нашия пазар ще излязат с български субтитри.

„Това наистина са хубави истории, но за да може да бъдат продадени, трябва някой да се заинтересува да ги чуе или види. Добрият писател - бил той българин, американец, французин, ще успее да предаде вълнуващата история, която е вътре в нас, на по-широка аудитория. Писателите, които сме поканили, са проверени, правили са много филми и са с голям опит”, обясни Лърнър.

Без да се споменават имена, е ясно, че за двата филма продуцентите ще се опитат да привлекат известни актьори. Лърнър очаква и те да са готови към края на 2017 г.

През идното лято у нас ще снимат други знаменитости като - Райън Рейнолдс и Гари Олдман за „Hitman's Bodyguard“- филм, който се чака от феновете с нетърпение.

Джерард Бътлър вероятно ще пристигне през юли у нас, за да се снима в Hunter Killer. Лентата разказва за капитан на подводница, който се опитва да спаси руския президент, взет за заложник по време на военен преврат, и да предотврати трета световна война.

Пристигат и Джейсън Стейтъм, и Джесика Алба, за да завършат втората част на “Механикът”.

Източник: в. 24 часа

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net