Двойно повече жени и хора от малцинствата влизат в Американската кино академия

23-01-2016

Удвояване на жените и хора от малцинствен произход сред членовете на Американската академия за филмово изкуство и наука до 2020г. обещаха организаторите на наградите „Оскар”.

В свое комюнике Академията съобщи за единодушното решение на всичките 51 души в управителния й борд. Западните медии през последните години разкриха, че филмовият институт е съставен най-вече от бели мъже над 50-годишна възраст. Действието идва насред разрастващ се скандал, провокиран от бойкота на наградите, обявен от някои филмови дейци.

Пръв беше известният афроамерикански режисьор Спайк Лий, който обяви, че няма да присъства на тазгодишната церемония по раздаването на наградите през февруари. Като причина той изтъкна, че за втора поредна година няма номиниран нито един чернокож в основните мъжки и женски актьорски категории.

Започва процес на коренни промени в състава на нашите членове, обяви ръководителката на Академията Шерил Буун Айзъкс. С цел етническа и полова диверсификация ще бъдат добавени 3 допълнителни места в управителния борд. „Академията няма да чака, а ще води индустрията”, добави Буун.

Според британския вестник „Индипендънт”, друга процедурна промяна ще ограничи правото на глас в Академията за период от 10 години, като то ще бъде продължено само ако носителят му е активен във филмовата индустрия. Доживотни права ще бъдат давани само на номинирани за „Оскар” и носителите на наградата, както и на членове, които са запазили правата си повече от 30 години. До момента всички активни членове имат доживотни права.

Изглежда, че това е на път да се промени след откритата вълна на протест, която започна от Спайк Лий. Неговата демонстрация беше подета от ред знаменитости от индустрията. Чернокожият актьор Уил Смит, белият му колега Джордж Клуни, както и известният кинодокументалист Майкъл Мур са сред хората, които също няма да присъстват на тазгодишната церемония.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net