Музей на фотографията отвори врати в Казанлък

06-06-2015

Първият в България и музей на фотографията отвори врати в Казанлък. С това се сбъдва мечтата на поколения български творци.

Музеят ще разполага и с една основна историческа сбирка, в която ще бъдат показани стари методи на фотографията, които вече са забравени, стъклени плаки, фотоапарати, различни начини на създаване на емулсия, копиране върху хартия от негативна плака. Идеята е тази сбирка да променя своя вид и състояние, в зависимост от това, какви допълни артефакти ще бъдат изложени в нея, предаде 'Фокус'.

Музеят ще има и постоянна фотогалерия, в която ще бъдат излагани различни майстори на фотографията във времето. Една от важните дейности на този музей ще бъде разпространението и работата с деца. Той ще разполага с библиотека и зрителна зала.

Оскъдни са материалите, които свидетелстват за развитието на фотографията в Казанлъшкия край близо 145 години назад. Това е и една от задачите на новия музей, да издирва факти , свързани с тази история.

В музея ще бъдат експонирани артефакти, които са дали началото на фотографския живот в Казанлъшкия край, както и световни образци от този бранш. „Надявам се музеят да предизвика интерес както в национален план, така и в международен”, каза фотографът Бедрос Азинян, един от основните инициатори за създаването на такъв музей в Казанлък.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net