Никола Анастасов с ИКАР за изключителен творчески принос

27-03-2015

Награда ИКАР за изключителен творчески принос към българския театър на връх Международния ден на театъра – 27 март, ще получи големият ни актьор Никола Анастасов.

Награда ИКАР за чест и достойнство, която се определя и връчва от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, тази година ще бъде удостоен актьорът Стефан Илиев.

По традиция всяка година на 27 март, в Световния ден на театъра, на сцената на Народния театър „Иван Вазов” се връчват годишните награди ИКАР на Съюза на артистите в България. Церемонията тази година е режисирана от Стоян Радев, а сценограф е Мира Каланова. Мотото на тазгодишния Софийски театрален салон и ИКАР 2015 е: „…има думата театърът”.

Датата 27-ми март не е избрана случайно. В този ден през 1961 година в Париж е открит първият сезон на Театъра на нациите. Денят е обявен за Световен ден на театъра по инициатива на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. За да се отбележи този най-важен за театралната общност празник по света се организират различни национални и международни събития. Едно от най-важните е създаването и разпространението на годишното театрално послание, в което авторитетна личност споделя своите възгледи за театъра и неговата духовна мисия. Първото послание с такава цел - да обиколи света, е било създадено от Жан Кокто през 1962 година.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net