13-годишен българин свири на червения роял на Елтън Джон

16-03-2015

13-годишният русенски пианист Николай Димитров имаше уникалния шанс да свири на червения роял на сър Елтън Джон, който бе изваден на камерната сцена на световноизвестната зала „Роял Албърт Хол” в Лондон.

Талантливият ученик от русенското училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов” взе абсолютната първа награда, присъдена му от журито на Международния конкурс по пиано „Гранд Прайз Виртуозо” в Лондон.

На гала концерта по награждаването на лауреатите Николай впечатли с изпълнението си на Импромптю на Шопен. Той бе най-малкият участник във възрастовата група от 13 до 15 години, но получи максималната оценка от журито, което му присъди абсолютната първа награда.

Той бе аплодиран бурно от публиката и специално отличен от организаторите на конкурса като една от новите надежди на музикалната сцена.

Ден по-рано, Българският културен институт в Лондон организира първия самостоятелен концерт на Николай Димитров. Събитието предизвика огромен интерес и събра над 150 почитатели на джаза и класическата музика, предимно чужденци. Заради големия брой зрители се наложи да бъдат отворени и трите зали на посолството.

Първият му самостоятелен концерт беше интересна комбинация от класическа музика и джаз. В първата част на концерта прозвучаха произведения на Бах, Шопен, Шуман и Панчо Владигеров. Голямата изненада за събралите се чужденци и българи дойде във втората част на концерта. Младият музикален талант представи творби от Джоузеф Козма, джаз импровизации и подари като бис на възторжената публика популярното джаз парче „Fly me to The Moon”.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net