Растения, които е опасно да отглеждате вкъщи

20-09-2021

Съществуват над 450 000 растителни вида. С красотата и разнообразието от багри, форми и благоухания те привличат хората от дълбока древност. Но някои от тях могат да се окажат опасни за нас и нашето семейство.

Ето и кои са растенията, които не е желателно да отглеждаме в домашни условия: 

Палма Арека

Известна е и с имената „златна тръстика“, „жълта палма“ или „палма пеперуда“.

Арека придава тропическа атмосфера на всеки интериор, но е важно да знаете, че често по нея се настаняват вредители като паякови акари и лъжещитоносни въшки.

 

Фикусово дърво

Известно е и като фикус Бенджамин и е често срещано стайно растение. Восъчните му листа събират много прах, който би бил проблем, ако страдате от астма. Растението притежава и висока концентрация на латекс, който може да предизвика алергия към него.

 

Каладиум

Растението е наричано още „ангелски крила“ и „слонски уши“. Изключително неподходящо е за домовете ни, защото е токсично за хора и домашни любимци. 
Дифенбахия

Тези растения се отглеждат сравнително лесно, което ги прави популярен избор за много начинаещи. За съжаление, съдържанието на калциев оксалат в дефенбахия го прави изключително отровно за кучета и котки.

 

Олеандър

Растението е познато и с името зокум. С красивите си цветове то изглежда изключително невинно, но всъщност е силно отровно. Препоръчително е да не се отглежда вкъщи, а ако минавате покрай него е добре да сте на разстояние. 

 

Сукуленти

Напоследък тези растения стават все по-популярни по няколко причини – те са малки, евтини и лесни за отглеждане. Но могат да бъдат и опасни, ако са заразени с лъжещитоностни въшки, които лесно ще се разпространят върху останалите ви растения, а отърваването от тях е изключително трудно. 

Бонсай

Ако харесвате дървета, може да се изкушите да си вземете бонсай, но преди това е добре да проверите какъв вид е той. Хвойновите бонсайски дървета са от същия вид като планинските хвойни и могат да причинят симптоми на алергия, като запушен нос и сълзящи очи.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2022 Tvoia.Net