Мръсните прозорци са вредни за здравето

13-10-2020

Оказва се, че миенето на прозорци е не само въпрос на чистота, но и въпрос на здраве. Защо трябва да ги миете поне два пъти в годината? Това обяснява пред 'Спутник' Антон Ястребцев, екоексперт и директор на лабораторията „Екология на жизненото пространство“.

Колкото по-силна е светлината в стаята, колкото повече естествена светлина има в нея, толкова по-комфортно се чувства човек. Това е забелязано още от хигиенистите през 19-ти век, затова в старите къщи ще намерите прозорци във всички стаи, включително складови помещения, тоалетни и бани. Смятало се е, че слънчевата светлина, влизайки в стаята, я дезинфекцира, каза Ястребцев.

Сутрешното кафе нарушава метаболизма

'Ако прозорците са мръсни, по-малко светлина ще проникне през тях и това е доста сериозно. Затова е важно прозорците да се мият често“, каза Антон Ястребцев.

Има непряка връзка между човешкото здраве и мръсотията, която се натрупва по прозорците, смята екологът. 'Трябва добре да се отмие мръсотията от рамката, от прозорците, от первазите на прозорците. Ако не измиете тази мръсотия, която съдържа, наред с други неща, сажди и канцерогенни вещества, тя може да влезе в стаята с порива на вятъра и оттам да попадне в белите дробове', обяснява Антон Ястребцев.

Дамската чанта крие опасности за здравето

Добре е да се мият прозорците два пъти годишно, отбеляза екологичният експерт.

'Съставът на праха през лятото и зимата е различен. През лятото това е предимно цветен прашец, към който много хора са алергични, тополови пухчета и други растителни замърсявания, а през зимата – предимно сажди и хлориди. Необходимо е да се мият през лятото и зимата. По-добре е това да става със специални препарати', съветва Антон Ястребцев.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net