Йордановден настъпи!

06-01-2016


151 852 души празнуват своя имен ден на Йордановден. Наричан още Богоявление или Кръщение Господне на 6-ти януари отбелязваме един от най-древните и най-тачените християнски празници.

В народните и православните традиции той се свързва с пречистващата сила на водата.

В православните традиции денят ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето „се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.

На този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „мръсни дни”.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. От новоосветената вода в храма всеки посетител носи у дома си. Според вярванията тя трябва да се пази цяла година в случай, че настъпят тежки моменти или болест. Светената вода пречиства душата и тялото.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

В Калофер, където на този ден е роден и Христо Ботев, има традиция калоферци да влизат в студените води на река Тунджа и да играят Мъжкото хоро.

В Родопите има още една традиция на този ден да се хвърлят във водата младоженците (тези двойки, който са се оженили на миналата година), за да са живи и здрави цяла година. Къпането се извършва от специални хора „хаскари” или „къпинчари”. Ако няма наблизо река, тогава церемонията се провежда до кладенец.

Според народната традиция на Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net