Днес е Стефановден

27-12-2015

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник в годината, за който хората казват, че „затваря кръга” на старата година. Семействата се събират на обща трапеза с местни ястия, пеят песни и се веселят. Младите семейства отиват на гости на кумовете, кръстниците или родителите си.

Строго се спазват забраните, характерни за Мръсните дни (Мръсници, Караконджови дни, Погани дни, Пепелни дни, Некръстени дни). Според народните вярвания в дните между Коледа до Йорданов ден се явяват караконджоли и други демонични сили, които се мъчат да напакостят на хората. За предпазване от тях не се излиза навън след залез слънце до първи петли, не се правят седенки и сватби, не се изработват мъжки дрехи, за да не бъдат изядени мъжете от вълците.

На празничната трапеза по традиция присъстват свинско с кисело зеле, баница с черва или месо.

Православната църква почита паметта на Свети Стефан - първият християнски мъченик и първи служител в устройващата се Йерусалимска община-църква. Архидякон Стефан бил пребит с камъни от завистливите юдеи, разказва преданието, а Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

Затова на този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net