Почитаме Св. Харалампий Чудотворец - Ден на пчеларя

10-02-2024

Православната църква почита паметта на св. Харалампий Чудотворец – покровител на пчеларите и пчелите. Днес в храмовете се четат молитви за благословение на меда от новата реколта.

Имен ден празнуват: Валентин, Валентина, Валя, както и Харалампи, Харалампий, Хараламби, Ламби, Харалан, Харалам.

Паметта на св. Харалампий особено се почита от нашия народ, както заради молитвеното му застъпничество пред Бог за болни, страдащи духовно и телесно, така и като закрилник на пчеларите и проводник на Божията благодат над пчелния мед.

Харалампий живял през II – III век. Бил епископ на град Магнезия, в областта Тесалия, днешна Гърция. Езическите власти го уловили и изправили на съд.

Епископът, който отказал решително да се отрече от вярата си, бил осъден и подложен на страшни изтезания: стържели тялото му с железни нокти, забивали в него гвоздеи, опалвали го с огън, разбили устата му с камък. Старецът с търпение и мъжество понасял всичко и благодарял на мъчителите си: „Благодаря ви, задето, като измъчвате вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов вечен живот!”

Бог по чудесен начин мигновено изцерил раните по тялото на мъченика. Виждайки изумителната твърдост на свети Харалампий, неговото търпение и проявата на Божията сила, множество езичници повярвали в Господа Иисуса Христа и приели християнството.

Според народните вярвания именно в този етап от живота му, светеца лекувал раните си с мед. Затова и се приема, че осветеният на днешния празник пчелен еликсир е лековит.

На същата дата църквата почита паметта на Св. мъченица Валентина. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net