В Испания пускат безплатно приложение за отчитане на времето, прекарано в домакинска работа

18-05-2023

Министерството на равенството в Испания пуска безплатно приложение за отчитане на времето, прекарано в домакинска работа. То ще може да се използва от септември чрез различни платформи и цели да извади наяве невидимите на първи поглед задачи, с които жените се нагърбват извън официалното си работно време.

Инициативата на Министерството на равенството бе официално оповестена в Женева пред Комитета за премахване на дискриминацията. Целта ѝ е да насърчи поделянето на домашните задължения в семейството.

Приложението ще отчита времето, прекарано както за планиране на покупките и проверяването на домашните на децата, така и за гладенето, готвенето, чистенето, прането, гледането на деца и възрастни родители и на домашни любимци.

Няма да се пропускат дори родителските срещи и игрите с децата. По този начин ще стане ясно кой поема по-голямата част от домашните задължения и ще може по-лесно да се разпределят между всички членове на семейството.

'Това е основата за изграждане на публични политики, които в крайна сметка целят пълно равенство между половете', каза Родригес, допълвайки, че страната ѝ все още е в дълг към жените.

Според проучване на Евробарометър 44% от европейците смятат, че основната роля на жените е да се грижат за дома и семейството, а 43% заявяват, че ролята на мъжете е да печелят пари.

 

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net