Учени разработиха диета срещу стареенето

26-02-2024

Учени от Университета на Южна Калифорния откриха, че диета, имитираща недояждане, понижава признаците на стареене на имунната система, инсулиновата устойчивост и мастните чернодробни отлагания при хората, което забавя биологичното стареене. Резултатите от проучването са оповестени в списанието Nature Communications.

Диетата, имитираща недояждане или FMD е петдневна нискокалорична диета с високо наличие на ненаситени мазнини и ниско наличие на протеини и въглехидрати. Тя е планиран да имитира резултатите от гладуването, когато човек пие единствено вода, само че въпреки всичко обезпечава на тялото питателните субстанции, от които се нуждае. 

Доказано е, че една или две сесии на диета на месец усилват продължителността на живота и усъвършенстват качеството на здравето на мишки, които в началото са били хранени с естествена диета или еквивалентна западна диета, богата на мазнини и въглехидрати.

Новото проучване учи резултатите от гладуването върху две групи хора на възраст от 18 до 70 години. Една от групите е била подложена на 3-4 месечни сесии с шап и по-късно се е хранила обикновено в продължение на 25 дни. Шапът включва характерни безмесни храни, в това число супи на растителна основа, енергийни блокчета и питиета, закуски и чай, които са разграничени на петдневни порции.

Освен това диетата включва добавки за обезпечаване на високи равнища на минерали, витамини и незаменими мастни киселини.

Пациентите от контролната група бяха посъветвани да следват постоянна или средиземноморска диета.

Оказало се, че шап диетата помогнала за понижаване на биологичната възраст на участниците приблизително с 2,5 години. Тя също по този начин понижава въздействието на рисковите фактори за диабет, инсулиновата устойчивост и количеството коремна лой в черния дроб. Наблюдава се също нарастване на съотношението на лимфоидните към миелоидните кафези, което е знак за по-млада имунна система. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net