Сигурни начини да се избавим от стреса и напрежението

07-03-2023

Всеки от нас от време на време преживява стрес. Но в някои случаи това може да навреди на здравето, пише чешкият iDnes. Авторите обясняват как да се отървете от стреса и да се защитите от него.

Когато става дума за стрес, повечето хора си представят трудна ситуация в работата или в семейството, но това е много по-широко понятие. Съществуват много фактори на стрес - както психически, така и физически. Някои от тях често не осъзнаваме, дори когато водят до влошаване на здравето. Съществува и общоприетото схващане, че стресът е нещо 'въображаемо', което не може да бъде измерено. Това е грешка: можете да определите нивото на хормоните на стреса в кръвта си, което отговаря точно на степента на стрес (независимо дали го осъзнавате или не).

Основните хормони на стреса са адреналинът и кортизолът, които в зависимост от мозъчните импулси се произвеждат от надбъбречните жлези и оттам попадат в кръвта. Тяхната задача е да помагат на тялото в трудна ситуация, когато трябва да реагирате на заплаха. Поради това те повишават нивата на кръвната захар, така че тялото да има повече енергия, както и сърдечната честота и кръвното налягане, така че да се подобри кръвоснабдяването и насищането с кислород и хранителни вещества. Те влияят и на други физиологични процеси.

Сериозни ефекти

Ако това се случва за кратко и рядко, всичко е наред. Но ако хормоните на стреса се отделят в кръвта почти постоянно, това е много вредно за здравето.
Резултатът е хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания, астма и други алергични реакции, както и автоимунни заболявания. Това води и до отслабване на имунната система, което увеличава склонността към инфекции и възпаления, както и към туморни заболявания.

Хроничният стрес води и до храносмилателни проблеми, нарушения на съня, депресия, умора, главоболие и болки в гърба. Често причинява и безплодие. Стресът също ускорява стареенето, както външно (кожата губи еластичност, образуват се бръчки), така и психически (проблеми с паметта и концентрацията, загуба на жизненост).

Започнете с главата си

Някои от източниците на стрес са извън вашия контрол: болест, операция, развод, загуба на работа, но много от тях сте допуснали в живота си без причина.
Ароматните свещи и релаксиращите вани няма да ви помогнат, ако стратегията за борба със стреса не стане част от начина ви на живот. Започнете от главата си: открийте стресогенните фактори и се отървете от тях.

Фактори на стреса, от които можете да се отървете:

Преумора, психически и физически стрес.
Твърде интензивни упражнения и твърде изтощителни или рисковани упражнения.

Диети за намаляване на теглото, но също така преяждане и злоупотреба с алкохол.
Прекомерно фокусиране върху резултатите, бързане, перфекционизъм.
Липсата на сън, на почивка и време 'само за себе си'.
Общуване с неприятни хора, конфликти, ревност, гняв.
Седене пред компютъра, светлинен смог, замърсен въздух, тълпи от хора, неудобно пътуване.
Некомфортна среда: климатик, прекалено сух въздух, горещо или студено.

Стратегия за борба със стреса

Не се изтощавайте с работа. По-добре е да печелите по-малко, но да живеете по-дълго и да сте по-здрави, отколкото обратното.

Избягвайте всичко, което е привлекателно, но причинява стрес. Например заем за луксозна почивка ще ви натовари с изплащането му.

Преразгледайте приоритетите си в живота. Ако парите и/или успехът са на първо място за вас, със сигурност ще бъдете стресирани.

Ако сте в сложна семейна ситуация (домашно насилие, постоянни спорове), преодолейте страха си и я променете.

Отървете се от бариерите и срама, поискайте помощ, ако имате нужда от нея.

Научете се да казвате 'не'. Отхвърлете всичко, което ви изтощава, отнема ви свободното време, пречи ви да се занимавате с хоби и т.н.

Правете неща, които ви карат да се чувствате спокойни, щастливи и вдъхновени. Отделете време за медитация, йога и разходки.

От време на време не правете нищо, не мислете за нищо, не размишлявайте върху нищо.

Спете толкова, колкото ви е нужно. Не лягайте твърде късно! 

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net