Канела или касия как да ги различим?

20-01-2014

Канелата е задължителна подправка в традиционните кухни по цял свят. Тя присъства затъпено и нашите рецепти. Много от любимите ни ястия, напитки и десерти биха били нищо без ароматната канела.

Нито чаят, нито зимата, нито Коледа биха били същите без канела…Затова е важно да разберем какъв точно е продуктът, който така щедро добавяме в храната си, канела или касия.

Евросъюза обяви намерението си да забрани влагането на канела в стоките за масовия пазар с обяснението - че така ще се намали рискът от предозиране на потенциално вредното вещество кумарин.

Кумаринът е вещество, което се съдържа в пренебрежимо малки количества в оригиналната цейлонска канела - Cinnamomum Verum и в доста по-големи количества в подправка наречена касия, която се продава под името канела и е доста по-разпространена в търговската мрежа.

Цейлонската канела, наричана истинска, е в едно ботаническо семейство с още три вида растения – китайска касия (Cinnamomum cassia), виетнамска (Cinnamomum loureirii) и индонезийска (Cinnamomum burmannii), от които се добават много подобни, но не и идентични подправки. Общото между тях е, че всички те имат дълги стебла с ароматни кори, които след обелване се използват за кулинарни, фармацевтични и козметични цели.

Веществото е на прицел, защото има свойството да разрежда кръвта, казано популярно. Действа на част от кръвните клетки, като затруднява кръвосъсирването и уврежда черния дроб и бъбреците. При високи дози това може да се превърне в сериозен проблем. Затова са и споровете около съдържащата я в по-големи количества китайска касия. Още повече че цейлонската касия е смятана за средство, което понижава кървната захар и диабетици си я препоръчват като нелекарствено средство за редовна употреба. Когато обаче вместо нея се употребява кората на китайското растение, може да се стигне до натрупване на токсина. Подобни ефекти имат и другите две растения, братовчеди на истинската канела - виетнамската и индонезийската. Впрочем синтетичен кумарин е активната съставка на известно лекарство с антикоагулационен ефект.

Основното според лекарите е да се знае, че химичният състав на канелата и на касията е различен. Освен това ботаниците и специалистите по храните отдавна препоръчват лесни визуални маркери, които правят двата вида подправки лесни за разпознаване и от неспециалисти. (Виждате ги в инфографиката.)

Важен маркер за истинската канела е и страната производител на продукта. Канелата (Cinnamomum verum) се произвежда Шри Ланка (Цейлон) и по-рядко в Индия. Всеки друг произход, например Китай или Индонезия, е показател, че купувате подправка, близка до канелата.

Ако сте решили да използвате цейлонска канела и искате да сте сигурни в покупката си, обърнете внимание на външните й показатели.

Източник: в. 24 часа, wikipedia.org

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net