Витамини и минерали необходими на кожата през зимата

11-12-2023

Най-големият орган в човешкото тяло е кожата. Тя е изложена на всякакви влияния и се нуждае от най-много грижи през цялата година. Вниманието, което трябва да отделяме за нея, е различно през различните сезони. През зимата студът и вятърът я правят уязвима и ако не получава необходимите хранителни вещества, тя изсъхва, става вяла и напукана.

Витамин Е
Витамин Е е от тези елементи, които играят най-важна роля за вида и здравето на кожата. Начините да си го осигурим е не само чрез храните, които го съдържат или с хранителна добавка, но и директно като съставка на козметиката. Витаминът притежава силни антиоксидантни свойства и пази кожата от увреждания. Действа противовъзпалително, успокояващо при сърбежи и раздразнения, намалява сухотата и хидратира.

Кой са признаците за недостиг на витамин Е

Омега-3 мастните киселини
Омега-3 мастните киселини са друго необходимо вещество при сърбящата и суха кожа през зимата. Те намаляват опасността от възпалителни процеси. Храните, съдържащи омега-3, са рибите, морските дарове, лененото семе, ядките.

Няколко здравословни причини да ядем маслини всеки ден

Витамин D
Най-добрият начин да си набавим нужния ни витамин D, не е чрез храна, таблетки или капки, а чрез редовно излагане на слънчева светлина, но през зимата това е трудно, защото слънчевите дни са малко.
Богати на витамин  D храни са мазните риби, черния дроб, ядките, яйчните жълтъци, сирената, гъбите.

Най-подходящият детокс според зодията

Цинк
Цинкът е елемент, който засилва имунитета. Той влиза в състава на много козметични продукти. Може да се набави чрез храната - морски дарове, тиквено семе, нахут, говежди черен дроб.

Анти ейдж маска с цитруси

Витамин А
Витамин А през зимата осигурява на кожата равен тен и я прави устойчива на уврежданията, причинени от студеното време. Храните, които го осигуряват, са картофите, спанакът, морковите броколите, зелето и тиквата. Може да се взима и като хранителна добавка при засилена нужда от него.

5 причини да пиете сутрин вода с грейпфрут

Витамин С
Витамин С поддържа производството на колаген през зимата, изграждащ телесните тъкани, включително кожата. Пресните плодове и зеленчуци ни зареждат през зимните месеци с този ценен помощник на тялото, който дава необходимото и на кожата, за да се съхрани през екстремния за нея сезон.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net