Откриха еликсир на живота

04-02-2016

Лечението с „еликсир на живота“ може да е по-близо отколкото сме предполагали, след като учени проведоха необичаен експеримент с мишки, който удължи продължителността на живота им с 35%, пише британският в. „Индипендънт“.

Тайната на успешния опит е, че изследователите са премахнали „застаряващите“ или износените клетки, които се появяват с напредването на възрастта и имат унищожителен ефект върху тялото. Когато тази техника е била приложена върху генномодифицирани мишки ефектът от нея е бил значителен.

Животните са удължили живота си с между 25% и 35% като дори много от тях са станали и по-здрави. Мишките остават по-активни и техните сърца и черен дроб функционират по-добре, отколкото тези, които са оставени да остаряват естествено. Тъканите и органите им също са в по-добро състояние, като животните развиват и по-малко тумори.

Учените все още не са сигурни до каква степен хората ще могат да се възползват от тяхното откритие, но изследователски групи вече търсят съединения, които да могат да се насочват към застаряващите клетки и да формират основата на лечението за забавяне на процеса на стареене.

Стареещите клетки са потенциално опасни за здравето. Те не само, че не се делят, но все още могат да навредят на тялото като изпускат молекули, които могат да повлияят на съседните тъкани или да предизвикат хронични възпаления. По тази причина стареещите клетки се свързват с развитието на болести на възрастта. И въпреки че имунната система регулярно ги намалява, този процес става все по-малко ефективен с времето.

Изследването на клиника „Майо“ е имало за цел да разгледа какво се случва с телата на мишките на средна възраст, когато те бъдат защитени от ефекта на стареещите клетки.

Източник: По материали на БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net