Картофите могат да са причина за диабет

02-01-2016

Медицински изследвания показват, че картофите могат да са причина за диабет тип 2, съобщи „Дейли мейл”.

Консумирането на седем или повече картофени ястия на седмица увеличава риска от заболяването с 33%, в сравнение само с едно подобно ядеде за същия период, показва ново проучване. Дори от две до четири порции повишават риска със 8%.

Очаквано пържените картофи са най-проблематични, в сравнение с печените, варените или картофеното пюре. Заместването на три от седмичните порции картофи с пълнозърнести храни намалява риска от диабет с 12%.

Автор на изследването е д-р Исао Мураки от Центъра за превенция на раковите и сърдечносъдови заболявания в Осака. Според него въпреки че в много страни картофите се считат за зеленчуци, те не бива да са компоненти в здравословна диета.

„Картофите съдържат голямо количество нишесте и малко фибри, витамини, минерали и полифеноли. Нискокачествените въглехидрати повишават риска от диабет тип 2”, каза д-р Мураки. Той обясни, че когато картофите са сервирани топли, нишестето се смила по-лесно и повишава нивата на глюкоза в кръвта по-бързо.

Изследването е резултат от работата и данните на над 100 000 души медицински персонал в САЩ. Проучваните пациенти не са имали диабет, сърдечносъдови заболявания или рак при началото на тестовете. Екипът е записвал хранителните им навици, и накрая установил връзката между картофите и развиването на диабет. Върху резултатите не влияят начина на живот, диетата и мазнините по тялото. „Яденето на здравословни храни като зеленчуци, плодове, пълнозърнести и ядки вместо картофи намалява риска от диабет”, заяви Мураки.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net