Храни срещу слънчевите лъчи

20-06-2013

Това, което не знаехме е, че някои видове храни могат също да ни предпазват от изгаряне. А добрата новина за дамите е, че любимият ни черен шоколад е сред тези храни.

Учени от Лондон смятат, че шоколада, домата и морковите имат свойството да предпазват кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, съобщават британските медии.

Черният шоколад съдържа флавоноиди, които имат слънцезащитен ефект. Те идват от съдържащото се в него какао. Затова може да хапвате по 20 грама шоколад с високо съдържание на какао всеки ден в продължение на 12 седмици.

Антиоксидантите, съдържащи се в домата са безценните слънцезащитни елементи. Гответе доматите, защото тези преминали през термична обработка съдържат повече защитни вещества от пресните.

Бета каротина е оръжието на оранжевите плодове и зеленчуци срещу слънцето. Морковите са най-богати на бета каротин, но не пренебрегвайте и сезонните кайсии.

Сладките картофи, манго, диня, спанак, броколи, също са оръжие срещу ултравиолетовите лъчи, защото съдържат много бета каротин.

Витамините C и Е също са препоръчителни, тъй като убиват свободните радикали, които разрушават клетките вследствие на силното слънце. Тях можете да откриете в цитрусовите плодове, кивито, касиса и др.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net