Как да се предпазим от уроки

03-05-2014

Колкото и скептично да е отношението ни към уроките, не може да се отрече, че има хора които с присъствието или с погледа си повлияват негативно на настроението ни и дори на атмосферата. Поверия и техники за преодоляване на уроките се предават с поколения, дори църквата има отношение към явлението.

Главоболие, общо физическо неразположение, чувство на тежест в областта на слънчевия сплит, отпадналост са най-честите симптоми на урочасания човек. Най-податливи са жените и децата.

Твърди се, че онова, което кара човека съзнателно или не да причинява урочасване, е завистта. „Ефектите” от урочасването разбира се, са крайно негативни, като лош късмет, мигрена и др. а може да се стигне до хронично заболяване.

Срещу урочасването има хиляди народни практики, заклинания, амулети, жестове и други защити. Любопитно е да се знае, че една от най-популярните защити в средиземноморските страни е било свит юмрук със стърчащи нагоре показалец и кутре. Жест, по-скоро изобразяващ Рогатия, и също така днес задължителен за хардрок изпълнители и техните почитатели, информира Надя Христова от topexperta.com.

Има много начини за предпазване от уроки. Например докато говорите с човек, който ви гледа с лоши очи е, да скръстите ръце или крака. Това е затворената поза, чрез която затваряте контура на биополето си и няма как да ви застигне лоша мисъл. Носенето на тъмни очила или наличието на малко огледалце в горния джоб на сакото могат също да изолират негативно влияние.

Най-популярния метод да се предпазим от уроки е като завържем червен конец на ръката си или носим в себе си синьо мънисто.

Религиите не остават безразлични към урочасването. В християнските практики на урочасаните се четат молитви, дава се светена вода за пиене и ръсене. Мюсюлманите също имат ритуали за прогонване на злото, а и на всички е известно „турското око”, което се използва за защита.

В Средновековието в Европа се вярвало, че най-добрият лек срещу урочасването е човешка слюнка. Неудобната част на това решение е, че трябва някой да се изплюе три пъти в лицето на жертвата или на земята пред него. От там и до днес остава емблематичният у нас израз „Пу, да не са ти уроки” и практиката да се имитира заплюване винаги след като си се радвал на дете, например.

Ако смятате, че сте станали жертва на лоши очи, най-лесното нещо, което може да направите е са измиете лицето си три пъти под течаща вода. Може да направите това и със светена вода.

Ето и още някои популярни мерки за защита срещу урочасване: скилидки чесън в джоба; закована подкова над входната врата; обличане на дреха или чорап наопаки; измиване на лицето с вода; произнасяне на някакви специални думи, „молитви”.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net