Днес е международният ден на пицата

09-02-2024

Традиционно по света на 9 февруари много хора отбелязват Международния ден на пицата. Не е много как и къде възникнал празникът, но е чудесен повод да се срещнем с приятели и да хапнем от любимата пица.

Малко любопитна информация за пицата

Макар че я свързваме предимно с Италия, идеята да сложиш нещо върху разточено тесто и да го запечеш е позната от хилядолетия. И все пак думата „пица“ идва от латинската дума „pizza“, която означава „потъмняване на кора от пожар“ и първи италианците сложили именно домат, риган и сирене – минимумът за това днес да наречем една храна пица.

Пицата за закуска е по-полезна от зърнените храни

Пицата идва някъде около 16 в. от Неапол и в началото е била сладка. Предлагана е като улична храна за бедни. С откриването на Америка и идването на доматите в Европа, сладката плънка се заменя с резени домати, подправки и зехтин – близо до това, което хапваме днес. С времето и според региона плънката се променя и обогатява.

Сладка пица?! Защо не?

Кралица Маргарита Савойска (1851 – 1926) полюбопитствала за този вид „бедняшка“ храна и поискала да опита. Нейният готвач Рафаеле Еспозито създава пица, която гарнира от патриотично чувство в цветовете на италианския флаг – червено от доматите, бяло от моцарелата и зелено от пресния босилек. Кръщава пицата на своята кралица и така се ражда първата класическа рецепта за пица – “Маргарита“.

Автентичност

Италианците приемат пицата много сериозно и имат описана точната методика за пица Неаполитана – от продуктите, през технологията на приготвянето до начина на сервиране и съхранение. През 2010 г. рецептата става защитена по смисъла на Европейското право. За справка – само 9 пицарии (към 2019 г.) в Ню Йорк имат право да предлагат Неаполитана като автентична. Те притежават сертификат от Verace Pizza Napoletana Association, която се грижи да съблюдава само това – претенциите за автентичност.

Други класически пици са: Диабло, Куатро формаджи, Фунги, Прошуто, а най-популярната пица в САЩ е Пеперони.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net