Каролина Рийпър вече не е най-лютата чушка в света

18-10-2023

Ед Къри, експертът по люти чушки от щата Южна Каролина, който създаде прочутата чушка Каролина Рийпър(Carolina Reaper), би собствения си световен рекорд, като култивира нова чушка, която е три пъти по-люта, съобщи АП.

Лютата чушка Пепър Екс(Pepper X) беше обявена за най-лютата в света от Световните рекорди на „Гинес“ на 9 октомври. Така тя победи Каролина Рийпър и свидетелства за продължителните усилия на Къри за усъвършенстване на лютата чушка.

Когато Къри е опитал новата чушка за първи път, тя е повлияла на цялото му тяло.

„Чувствах лютивостта в продължение на три часа и половина. След това се появиха спазмите“, каза той за опита си като един от едва петимата души, които са успели да изядат по една цяла чушка Пепър Екс. „Спазмите са ужасни. Стоях облегнат на мраморна стена за около час под дъжда, пъшкайки от болка.“

Пикантността на лютите чушки се измерва в единици по скалата на Сковил. Една обикновена чушка халапеньо регистрира около 5000 единици. Чушката хабанеро пък, която беше рекордьорът за най-люта чушка преди около 25 години, обикновено надхвърля 100 000 единици. Световните рекорди на „Гинес“ обявиха, че Каролина Рийпър регистрира 1,64 милиона единици по скалата.

Рекордът на Пепър Екс е средно около 2,69 милиона единици. За сравнение – лютият спрей, който обикновено се използва от полицията, е около 1,6 милиона единици по скалата на Сковил. Спреят срещу мечки пък се равнява на 2,2 милиона единици.

Пепър Екс се разработва, откакто Къри постави рекорда за най-люта чушка през 2013 г. благодарение на Каролина Рийпър – яркочервеният плод, който любителите на люти чушки наричат 'скорпионска опашка'.

Пепър Екс е кръстоска на Каролина Рийпър и друга чушка, която Къри мистериозно нарича „една чушка, която мой приятел ми изпрати от Мичиган и която беше брутално люта“.

Химическото вещество в чушките, на което се дължи лютивият им вкус, се нарича капсаицин. То не е опасно за здравето, освен ако не бъде консумирано в килограми. Въпреки това мозъците на хората и останалите бозайници възприемат капсаицина като заплаха и изпращат силен сигнал към тялото, който причинява усещането на топлина и лютивост.

Усещането за горещина и парене сред хората също освобождава ендорфини и допамин в тялото. Къри споделя своите чушки с медицински изследователи, надявайки се, че те биха могли да ги използват за лечение на болести и да помогнат на хора, които страдат от хронична болка или дискомфорт.

„Това ли е връхната точка?“ каза усмихнатият Къри за Пепър Екс и се закани: „Не, още не е върхът!“

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net