Пет подправки за отлично здраве

15-07-2022

Експерти от проекта Healthy Nutrition.rf посочиха 5 подправки за подобряване на здравето и запазване на младостта и дадоха съвети как да ги използваме правилно.

Куркумата се бори с възпалителните процеси в организма, подобрява мозъчната функция и намалява риска от рак благодарение на куркумина. Той е неразтворим във вода и има ниска степен на усвояване. Специалистите съветват да добавяте черен пипер към ястията с куркума. Веществото пиперин в черния пипер повишава абсорбцията на куркумина. 

Канелата има успокоително действие. 

Цейлонската канела съдържа вещества, които са естествени антисептици. Нормата за консумация на канела на ден е до 6 г. В магазините често се продава аналог на канелата - касия, която има много по-малко полезни вещества, подчертават експертите. 

Джинджифилът може да успокои треската, да облекчи симптомите на настинка, да помогне при подуване на корема и гадене и да подобри храносмилането. Имайте предвид обаче, че джинджифилът е противопоказен за хора със стомашно-чревни и бъбречни проблеми. Здравият човек може да приема по 4 г. джинджифил на ден. 

Чесънът е естествен антибиотик. Веществото алицин, което е отговорно за терапевтичната му функция, се разгражда при нагряване. За да се възползвате максимално от чесъна, той трябва да се консумира пресен и суров. Една скилидка дневно предотвратява симптомите на настинка и ускорява възстановяването след заболяване. 

Лютите чушки удължават живота. Това е доказано от проучване, проведено от Китайската биобанка в Кадоори. Уникалното вещество капсацин в чушките подобрява метаболизма и понижава нивата на холестерола в кръвта. 

Специалистите от проекта Healthy Nutrition.rf напомнят да се консултираме с лекар, преди да започнем да консумираме тези подправки редовно. 

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2023 Tvoia.Net