Как празнуват Никулден по света?

05-12-2023

Никулден е сред най-светите празници за православните християни. В Западна Европа, както и в някои държави от Близкия изток също се празнува Никулден.

В Германия в нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци, за да плашат децата. Крампус е фолклорно същество, характерно за вярванията на германоезичните народи. Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.

В Италия на 6-ти декември  се провежда „Ритуал на неомъжените“ . Счита се, че св. Николай защитава не само децата, но и девиците.

Неомъжените жени, които искат да намерят съпруг, присъстват на сутрешна молитва в базиликата 'Св. Никола', по времето на която трябва да  обиколят 3 пъти една от колоните в църквата. Поверието гласи, че ако светецът е благосклонен девойката ще открие подходящ съпруг до една година.

Във Франция Свети Никола се счита за защитник на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се загубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от зъл месар, който ги поканил в магазина си и ги убил. Видял всичко отстрани, Свети Никола ги съживил чрез молитвите си и ги върнал при семействата им.

В Холандия и Белгия денят на св. Николай е познат като Синтерклас и се отбелязва на 5-ти декември в северните части на Холандия и на 6-ти в южните региони, както и в Белгия.

Празникът е свързан подаряването на подаръци на малките деца. Всяко дете трябва да остави обувките си до камината или пред входната врата и да остави в тях лакомство за коня на свети Николай – захар, морков и др. А то получава малък подарък, ако е било послушно през годината.

Свети Николай е покровител на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната църква 'Св. Никола' се провежда тържествена божествена литургия.

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net