Световен ден за информираност за аутизма

02-04-2015


На 2 април отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма. По този повод се организират различни кампании, включително „Освети в синьо”.

В 19 часа днес пред сградата на президентската институция е организиран музикален концерт, който ще завърши с осветяването на сградата в синьо. Инициативата е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Аутизмът е състояние, което засяга минимум 60 000 души у нас. Децата попадащи в т.нар „аутистичен спектър” могат да бъдат много умни и способни, но със странни поведенчески наклонности, могат да бъдат и напълно некомуникативни. Това, което ги свързва, е неумението им да разберат обществените и социални норми, чрез които ние общуваме помежду си.

Статистиката у нас не е много точна. Според официалните данни броя на диагностицираните деца с аутизъм у нас е около 16 000. В действителност техният брой е много по-голям и тенденцията е към увеличаване на броя.

На всеки 21 минути се диагностицират средно около 67 деца с аутизъм в световен мащаб, сочи статистиката.

България е част от световната кампания за повишаване на информираността за аутизма „Освети в синьо” от 2010 година. В рамките на инициативата в синьо са изгрели знакови сгради като Статуята на Христос в Бразилия, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни – Австралия и др.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net