И меката на модата се сбогува с анорексичните манекенки

17-03-2015

Париж обмисля да въведе закон, който да забрани свръхслабите манекенки да стават част от модната индустрия. Притесненията на законотворците са, че лансирането на слабите фигури е „възхвала на анорексията”.

Но фона на тези вълнения статистиката сочи, че във Франция регистрираните случаи от анорексия са 40 хиляди души, по-голямата част от които тийнейджъри.

„Недопустимо е пазарът да рекламира хора, които са заплаха за здравето си,” обясни позицията си френският политик Оливие Веран, който е и невролог в Университетската болница в Гренобъл.

Според новите правила, на модния подиум няма да бъдат допускани манекенки, с индекс на телесната маса по-нисък от 18. Така например висока 1,75 манекенка, ще трябва да е с тегло най-малко 55 килограма. Законът предвижда тези които прекрачват забраните да се наказват с шест месеца затвор и глоба в размер до 75 000 евро

Голяма част от младежите приемат манекенките като модел за подражание, затова и Париж се присъединява към Италия, Испания и Израел, които вече въведоха подобна забрана.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net