Светът скърби за Нелсън Мандела

06-12-2013

На 95-годишна възраст Нелсън Мандела напусна този свят. Първият чернокож президент на република Южна Африка и несломим борец за човешките права почина в дома си в Йоханесбург на 5 декември.

Целият свят почита светлата му личност и делата на живота му.

Много от политическите лидери излязоха с изявление, за да споделят скръбта от загубата на една от най-емблематичните фигури на нашето време. „Южна Африка загуби най-великия си син”, каза президентът на Южна Африка Джейкъб Зума.

„Не мога да си представя живота без светлия пример на Нелсън Мандела. Той ще остане жив през вековете”, каза президента Барак Обама в памет на носителя на Нобелова награда за мир.

Британската кралица Елизабет Втора е дълбоко натъжена. „Той работи неуморно за доброто на своята страна. Неговото наследство е умиротворената Южна Африка от наши дни', се казва в комюнике на Бъкингамския дворец.

По стечение на обстоятелствата Мандела почина само няколко часа след като започна лондонската премиера на биографичния филм за живота му „Мандела: Дългият път към свободата” (“Mandela: long walk to freedom”) и няколко седмици след като беше представен в родината му.

На светското събитие в Лондон са присъствали една от дъщерите на Мандела, Зиндзи, херцозите на Кеймбридж Уилям и Кейт, Идрис Елба и др. Всички те научиха за кончината малко преди края на прожекцията и почетоха паметта му с минута мълчание в залата, съобщава E!News.

Британецът Идрис Елба, който изигра ролята на южноафриканския лидер във филма заяви: „Каква чест бе за мен да въплъщавам Нелсън Мандела, човек, който предизвика съдбата, премахна бариерите и защити правата на човека пред очите на цял свят.”

„Днес светът загуби един от истинските великани на 20-и век”, заяви Морган Фрийман, който е играл Мандела във филма на Клинт Истуд „Инвиктус” (“Invictus”).

„Нелсън Мандела беше човек с несравнима чест, неизчерпаема сила и непоклатима решимост, светец за мнозина и герой за всички, които ценят свободата и човешкото достойнство”, допълни той.

Борецът за равноправие на чернокожите прекарва 27 години в затвора, заради активните си действия срещу апартейда. През 1994 г. става президент, след като спечелва (и участва в организацията им) първите демократични избори в Южна Африка. Мандела се отказва от активен политически живот през 1999 г.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net